[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wino BorówkowePrzepis nr.01Sok borówkowy fermentuje doœæ opornie, dlatego nale¿y post¹piæ w nastêpuj¹cysposób: zwyk³ym zaczynem dro¿d¿owym zadajemy najpierw oko³o 1 litra moszczu zdobrze fermentuj¹cych owoców (np.porzeczek, czy agrestu), Gdy ten pomocniczymoszcz dobrze zafermentuje, wtedy wlewamy go do moszczu borówkowego.100 gramów czarnych jagód zawiera: 0,6 gramów bia³ka, 14,3 grama wêglowodanów,65 miligramów potasu, 10 miligramów wapnia, 9 miligramów fosforu, 2 miligramymagnezu, 1 miligram sodu, 0,7 miligramów ¿elaza, 0,1 miligrama cynku, 130mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witamin B1 i B2, 0,4 miligrama witaminyPP, 0,06 miligrama witaminy B6, 22 miligramy witaminy C, 6 mikrogramów kwasufoliowego.Borówki mo¿na albo:- wygnieœæ na surowo i sok zadaæ zaczynem i po dodaniu wody i cukrufermentowaæ;- miazgê sparzyæ wrz¹c¹ wod¹, zafermentowaæ przez dwa dni, przecedziæ ifermentowaæ;- borówki przegotowaæ w wodzie, wygnieœæ, przecedziæ, po ostudzeniu dodaæzaczyn dro¿d¿y, po¿ywki i na koniec cukier.Przyk³ady na 10l wina:wino 9% - 10% Awino 11% Bwino 17% C5kg owoców5,5kg owoców6kg owoców5,75l wody5,25l wody4l wody1,3kg cukru1,7kg cukru2,8kg cukru3g po¿ywki4g po¿ywek4g po¿ywkiSuszone borówki tak¿e nadaj¹ siê na wino, bierze siê 1kg suszonych owoców na10l wina.Nale¿y je pot³uc i przegotowaæ w wodzie.XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • luska.pev.pl
  •