[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Dro¿d¿e rozbiæw 1/4 litrze letniego mleka, dodaæ do nich 20 deka m¹ki i postawiæ abypodros³y.Tymczasem trzeæ godzinê 20 deka mas³a w donicy na œmietanê, dodaj¹c20 deka cukru, skórkê cytrynow¹ i po jednym ¿Ã³³tku.Je¿eli tak zwana podm³odaju¿ podros³a, wtenczas w³o¿yæ j¹ lekko do tartej masy, dosypaæ drugie 20 dekam¹ki, mieszaæ wszystko wolno, dodaj¹c po ³y¿ce piany z ubitych bia³ek;nastêpnie w³o¿yæ masê w formê wysmarowan¹ mas³em i piec w piecu.165.Baba ³okciowa wielkanocna1 litr ¿Ã³³tek biæ przez pó³ godziny, nastêpnie wsypaæ 1/2 litra suchej m¹ki,1/4 litra cukru, 1/4 litra gêstych dro¿d¿y, znów biæ pó³ godziny; formê wy³o¿yæwysmarowanym papierem, tak wysoko jak arkusz zachodzi, wlaæ masê w formê ·ipostawiæ na letnim piecu aby podros³a na 2 palce ni¿ej formy; wtenczas wstawiæj¹ w gor¹cy piec na 3 kwadranse, lecz bardzo ostro¿nie, ¿eby siê nie strzês³a;z pieca ciep³o u góry wypuœciæ i przykryæ babê papierem.Po upieczeniu wyj¹æ j¹z pieca ostro¿nie i po³o¿yæ z form¹ bokiem na poduszce; gdy ostygnie, wyj¹æ zformy, lecz równie¿ ostro¿nie, bo ciasto jest bardzo lekkie.166.Babka puszkowaWzi¹æ 1 litr m¹ki, 1 litr ¿Ã³³tek, 1/4 litra cukru, 1/4 litra dro¿d¿y, 3/8 litramas³a; wszystko to w³o¿yæ w donicê, któr¹ wstawiæ w ciep³¹ wodê i przez ca³¹godzinê ciasto w jedn¹ stronê wa³kiem ucieraæ.Formê mas³em wysmarowaæ,nape³niæ do mniejszej po³owy ciastem, a gdy podejdzie, ¿e na cal do formyniedostawaæ bêdzie, wstawiæ ostro¿nie w piec na godzinê.Po upieczeniupostêpowaæ wy¿ej wskazanym sposobem.167.Babka bez dro¿d¿yUtrzeã dobrze w donicy ¼ litra drobno usiekanych migdaùów z 1/8 litra cukrumia³kiego i 9 ¿Ã³³tkami; dodaæ do tego 1/8 litra m¹ki, wymieszaæ dobrze ca³¹masê, pianê ubit¹ z bia³ek lekko przymieszaæ.Równoczeœnie z bia³kami zmieszaæproszek do pieczywa.Formê mas³em wysmarowaæ, masê wlaæ i wstawiæ zaraz w piecdo upieczenia, ¿eby nie opad³a.168.Babka na prêdceWzi¹æ 10 deka mas³a œwie¿ego, utartego na œmietanê, 5 ¿Ã³³tek, fili¿ankê mleka,5 fili¿anek m¹ki 1 1/2 fili¿anki cukru, proszek do pieczywa, trochê gorzkichutartych migda³Ã³w, lub wetrzeæ cytrynowej skórki dla zapachu.W koñcu domieszaælekko pianê 5 bia³ek, ubitych na œnieg.169.Doskona³a tarta babka20 deka wymoczonego z soli mas³a utrzeæ na œmietanê; wbijaæ po jednemu 7 ca³ychjaj, dosypuj¹c po pe³nej ³y¿ce pszennej wiedeñskiej m¹ki, a¿ siê niewypotrzebuje.Cukru wsypaæ trochê mniej ni¿ 20 deka i ucieraæ wszystko 1/2godziny.Dodaæ dla zapachu cokolwiek sproszkowanej wanilii, trochê araku,proszek do pieczywa.Wysmarowaæ formê mas³em, wysypaæ bu³k¹ i piec 3kwadranse.170.Babka piaskowa40 deka œwie¿ego, wymoczonego mas³a utrzeæ na œmietanê, dodawaæ po jednemu 8¿Ã³³tek, dosypuj¹c po ³y¿ce kartoflanej m¹ki, a¿ siê wypotrzebuje dobre 30 deka.Cukru blisko 20 deka, kieliszek araku i ucieraæ wszystko w jedn¹ stronêgodzinê.W koñcu dodaæ proszek do pieczywa, domieszaæ bia³ka ubite na œnieg,formê wysmarowaæ mas³em, wysypaæ tart¹ przesian¹ bu³k¹ i wstawiæ w piec na 3kwadranse.171.Babka piaskowa innym sposobem40 deka mas³a utrzeæ w donicy, wbiæ 6 ca³ych jaj i trzeæ doskonale, wsypaæ 40deka cukru od razu, znów mleæ kwadrans, 40 deka kartoflanej m¹ki od razu i znówmleæ wlaæ kieliszek araku, zmieszaæ proszek do pieczywa, laseczkê waniliiut³uczonej na proszek i piec godzinê.172.Babka z m¹ki kartoflanejPiêtnaœcie ¿Ã³³tek ucieraæ z 30 deka cukru na bia³aw¹ prawie masê.10 dekamigda³Ã³w, miêdzy którymi ma byæ 6 gorzkich, oparzyæ, obraæ, ut³uc w moŸdzierzulub utrzeæ na tarce i domieszaæ do ¿Ã³³tek; w koñcu wcisn¹æ sok z pó³ cytryny.20 deka m¹ki kartoflanej mieæ przygotowanej, ubiæ têgo pianê z pozosta³ychbia³ek i dosypywaæ do ¿Ã³³tek po ³y¿ce m¹ki i po ³y¿ce piany, ci¹gle mieszaj¹c zm¹k¹, tak jednak miarkuj¹c, ¿eby m¹ka na ostatku wypad³a.W koñcu domieszaæproszek do pieczywa.Formê glinian¹ do bab wysmarowaæ mas³em klarowanym,wysypaæ bu³k¹, w³o¿yæ szybko ca³¹ masê i wstawiæ natychmiast do pieca mocnogor¹cego.Mo¿na tê babkê piec pod blach¹ w angielskiej kuchni, ale wtedy nale¿yco parê minut dok³adaæ po kawa³ku drzewa i próbowaæ s³omk¹ czy sucha wewn¹trz,wtedy dobra.173.Babka migda³owaWzi¹æ 40 deka s³odkich i kilka gorzkich migda³Ã³w, 18 ¿Ã³³tek, 40 deka cukru imniej wiêcej 10 deka tartej, przesianej bu³ki.18 ¿Ã³³tek umleæ z 40 deka cukrudo bia³oœci, w³o¿yæ w obrane i zmielone migda³y i tart¹ bu³kê, domieszaæ pianêz 10 bia³ek, domieszaæ proszek do pieczywa i wstawiæ w piec na 30 minut.174.Babka cytrynowa6 jaj, 4 ¿Ã³³tka, a 2 ca³e jaja, 20 deka m¹ki, 20 deka mas³a, 10 deka cukru,kieliszek araku, skórkê z jednej cytryny i cytrynowego musuj¹cego proszku.Mas³o umleæ na œmietanê i dodawaæ po jednemu ³y¿kê cukru, ¿Ã³³tko, ³y¿kê m¹ki,na koñcu 4 bia³ka ubite na pianê.Formê wysmarowaæ mas³em, wysypaæ bu³k¹ iwstawiæ w piec do upieczenia.175.Babka krakowska12 ¿Ã³³tek umleæ z 40 deka cukru do bia³oœci.Wcisn¹æ sok z 2 cytryn i skórkêwetrzeæ, wzi¹æ 6 gorzkich i 6 s³odkich, zmielonych migda³Ã³w.Wsypaæ 40 dekapszennej kaszki, w koñcu domieszaæ bia³ka z 13 jaj, ubite na œnieg i proszek dopieczywa.Piec j¹ w niezbyt gor¹cym piecu.176.Dwie babki na maœle klarowanymW 80 deka; piêknej m¹ki rozrobiæ 10 deka dro¿d¿y i 1/8 litra mleka; gdypodroœnie wlaæ ¿Ã³³tka z 1 mendla jaj, ubite z 20 deka cukru, dolaæ mleka tyle,aby ciasto by³o wolne, wsypaæ 60 gr.gorzkich migda³Ã³w, utartych na tarce i biæca³¹ masê doskonale.Nastêpnie wlaæ 3/8 litra mas³a klarowanego, znów biæciasto i postawiæ aby podros³o, lub te¿ zaraz nak³adaæ w doniczki mas³emwysmarowane i po dobrem wyroœniêciu wstawiæ w piec do upieczenia.177.Dwie babki z ciasta parzonegoWzi¹æ 80 deka m¹ki przesianej, z tego 40 deka zaparzyæ 1/2 litrem mleka iwymieszaæ dobrze, ¿eby gruze³ków nie by³o.Po wystudzeniu wlaæ 10 deka dro¿d¿yrozrobionych z troch¹ mleka, 1/4 litra klarowanego mas³a, /2 litra ¿Ã³³tekrozbitych z 20 deka cukru, wsypaæ 20 deka s³odkich migda³Ã³w sparzonych,obranych z ³upin i utartych na tarce, 70 gr.gorzkich migda³Ã³w i je¿eli ciastoza têgie, dolaæ trochê mleka, ubiæ doskonale i postawiæ, ¿eby podros³o.Powyroœniêciu na³o¿yæ w doniczki, wysmarowane mas³em i wysypane bu³k¹, niech znówwyrosn¹, po czym wstawiæ w piec do upieczenia, lecz ostro¿nie, ¿eby nieopad³y.178.Babki ponczoweRozrobiã 80 deka màki i ¼ litra letniego mleka z 60 gr.droýdýy; dodaã 10caùych jaj, 10 deka cukru i zostawiæ na noc w ciep³em miejscu pod przykryciem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]