[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Kjufteta na skara z serem ¿Ã³³tymSk³adniki: 1/2 kg mieszanego miêsa mielonego, oko³o 200 g sera ¿Ã³³tego, 1 ma³acebulka, 1 ³y¿eczka zmielonego kminku, 1/2 ³y¿eczki zmielonego czarnegopieprzu, kromka chleba pszennego bez skórki, 1/2 szklanki mleka lub wody, sólMoczymy chleb w wodzie, ods¹czamy go, pozostawiaj¹c odrobinê wilgoci w nim.Dodajemy go do miêsa mielonego wraz z posiekan¹ drobno cebul¹, kminkiem,pieprzem, wod¹ (mlekiem) i sol¹ do smaku.Mieszamy wszystko, a¿ przestaniekleiæ do r¹k.Moczymy rêce w mieszance wody i octu winnego (w równychproporcjach) i formujemy kjufteta w kszta³cie sp³aszczonych kotletów mielonych,tak by w œrodku ka¿dego by³a umieszczona ³y¿eczka pokrojonego w drobn¹ kostkêsera ¿Ã³³tego.Podgrzewamy grill'a (skarê), smarujemy go olejem (smalcem).Pieczemy kjufteta z obu stron.Kjufteta podajemy na ciep³o.Najlepiej smakuj¹ zpieczonymi papryczkami, pomidorami, ljutenic¹ oraz frytkami [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • luska.pev.pl
  •